İklim eyleminde iki bin 400 gözaltı

-
Aa
+
a
a
a

Hollanda’da iklim aktivistleri, devletin petrol, kömür ve gaz kullanan endüstrilere milyarlarca euro’luk ödenek sağlamasına tepki göstererek en yoğun otoyollardan birini trafiğe kapattı.

Fotoğraf: Peter Dejong / AP
Gezegenin Geleceği: 12 Eylül 2023
 

Gezegenin Geleceği: 12 Eylül 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Yeşil Gazete’de yer alan habere göre, Hollanda’nın Lahey kentinde bir araya gelen 10 bini aşkın iklim aktivisti, devletin petrol, kömür ve gaz kullanan endüstrilere milyarlarca euro’luk ödenek sağlamasına tepki göstererek en yoğun otoyollardan birini trafiğe kapattı. Protestolar sırasında iki bin 400 aktivist gözaltına alındı. Bu haftanın başında yayınlanan bir raporda, Hollanda’da özellikle denizcilik sektörüne yönelik devlet desteklerinin 37,5 milyar euro’yu bulduğu bildirildi. Veriler kısa zamanda tepkiye neden oldu ve uygulamanın hızlı bir şekilde durdurulması çağrılarını beraberinde getirdi. Eylemciler, devlet destekleri kaldırılıncaya kadar yolu kapatmaya devam edeceklerini, polisin onları dağıtması halinde ise her gün geri geleceklerini bildirdi. Ön saflardaki göstericiler tazyikli sulardan korunmak için yumruklarını kaldırıp başlarını öne eğerken, daha arkalardaki protestocular Hollanda için alışılmadık ölçüde sıcak bir Eylül gününde suyla serinlemeye çalışıyor gibi görünerek spreyin altında dans edip zıpladı. Bazı göstericileri sürükleyerek araçlara bindiren kolluk güçleri, iki bin 400 iklim aktivistini gözaltına aldı. Eylemler ve gözaltılar sırasında yaralanan olmadığı kaydedildi.

Bayraktepe ve Güneş göletlerinde su seviyesi %5'e düştü

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde, 11 bin 160 dekar tarım arazisinin sulandığı Bayraktepe ve Güneş göletlerinde su seviyesi %5'e düştü. İslahiye Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse, göletlerin suyunun azalması nedeniyle ikinci ürün ekimi yapamayan çiftçinin ciddi kayıp yaşadığını söyledi. İslahiye'nin Bayraktepe Mahallesi'ndeki 2 milyon 81 metreküp su tutma hacmi ile 6 bin 120 dekar tarım arazisi sulama kapasitesine sahip Bayraktepe Göleti ile Yesemek Mahallesi'ndeki 3 milyon 840 bin metreküp su biriktirme hacmine sahip 5 bin 40 dekar tarım arazisi sulama kapasiteli Güneş Göleti kuruma noktasına geldi. Kuraklık ve aşırı sıcakların etkilediği göletlerde su seviyesinin düşmesi ve çiftçilerin ikinci ürün ekememesi, hem ekonomik zorluk hem gıda güvenliği açısından sorun

Bodrum’da ‘Deniz Dibi Temizliği Etkinliği’ devam ediyor

Muğla’nın önemli tatil merkezlerinden Bodrum’un çeşitli koy ve sahillerinin atıklardan arındırılması amacıyla başlatılan ‘Deniz Dibi Temizliği Etkinliği’, Ortakent ve Güvercinlik Mahallesi’nde devam etti. Bodrum Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü ve Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne bağlı gönüllü dalış ekibi, denizden çeşitli atık malzemeler çıkardı. Ortakent Mahallesi’nde yapılan etkinlikte belediye ekipleri, denizden 520 kg lastik, 5 kg metal, 3 kg plastik ve 2 kg cam atık olmak üzere toplam 530 kg atık malzeme çıkardı. Toplanan atık malzemeler, ekipler tarafından ayrıştırıldıktan sonra Bodrum Belediyesi 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’ne nakledildi. Güvercinlik Mahallesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte ise ekipler, denizden 75 kg lastik, 13 kg plastik, 21 kg metal, 7 kg cam, 18 kg tekstil atık olmak üzere toplam 134 kg atık malzeme çıkardı ve aynı merkeze gönderildi.

Cenneti cehenneme çevirme!'

Kastamonu'nun İnebolu ilçesine bağlı Çiçekyazı ve Ersizler köylerinin bulunduğu bölgede yapımı planlanan kalker ocağı ve kırma eleme tesisi projesi için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı planlandı. Çiçekyazı köyü Çandır Mahallesinde yapılması planlanan toplantı öncesi meydanda toplanan köylüler, projeye karşı çıktıklarını söyleyerek tepki gösterdi. 'Yaşamak istiyoruz', 'Su hayattır suyuma dokunma', 'Cenneti cehenneme çevirme!' yazılı döviz ve afişler taşıyan köylüler, toplantının da yapılmasını istemedi. Köylüleri proje hakkında bilgilendirmek isteyen yetkililer, tepkiler üzerine toplantının ertelendiğini duyurarak köyden ayrıldı.

Bir mühendislik projesi değil bir rant projesi”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kanal İstanbul Projesi'nin devam ettiğini ve proje gerekliliğini vurgulayarak, “İstanbul Boğazı, iki yönlü gemi trafiği için yeterince güvenli değil. Mühendislik hesapları bunu gösteriyor, bu nedenle projeye ihtiyaç var,” dedi. Uraloğlu, Kanal İstanbul projesinin yaklaşık 15-20 milyar dolarlık bir yatırım gerektireceğini ve finansmanın uygun olduğu zaman projenin başlayacağını söyledi. Uraloğlu'nun Kanal İstanbul ile ilgili değerlendirmeleri hakkında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, projenin bir mühendislik projesi değil bir rant projesi olduğunu söyledi. İstanbul'un temel ihtiyacının deprem öncelikli dönüşüm olduğunu belirten Gökce, “Kanal İstanbul Projesi, bir mühendislik projesi ve bir ihtiyaç olarak ele alınamaz. Ekosistemin dengesini bozan planlama hatalarının sonuçlarını en vahim bir şekilde çarpık kentleşen çevrelerde görüyoruz. Son olarak Başakşehir-Arnavutköy hattında zaten bir su toplanma hattının içerisinde yapılmış hastane çevresinde dere yataklarının nasıl sel baskınlarına maruz kaldığını gördük. Bu ekosisteme zarar vermek, yer altı sularına zarar verdiği gibi yer üstü sularının da akış rejimini değiştirir. Esasında İstanbul'u başka bir formatta ötelemiş olur. Bu bir ihtiyaç değil rant projesi. İstanbul'un temel öncelikli ihtiyacı, eğer bir kamu kaynağı varsa ve yaratılabiliyorsa İstanbul'un deprem öncelikli dönüşümü olmalı. Riskli yapı stoğunu bulunduğu yerde eritmek öncelik. Kamu öncelikleri bunun üzerinden planlanmalı. Yapı stoğunun risklerini azaltarak, can ve mal kaybı riskini en aza indirmek öncelik olmalı. Bizim İstanbul için önceliğimiz bu olmalı. Bunun dışındaki iş ve eylemler öncelik sırasının çok gerisinde," ifadelerine yer verdi.